CONTACT

Mondzorg voor truckers wint Award op UCLL

27 september 2024

Awards

Het project ‘Mondzorg voor truckers’ heeft de Moving Minds Award ‘24 gewonnen. Ieder jaar zet Hogeschool UCLL de meest opmerkelijke projecten van haar studenten in de schijnwerpers met de Moving Minds Award. Als beste van de vijf genomineerden kwam gisteren ‘Mondzorg voor truckers’ naar voren, een project van twee bachelor-studenten Mondzorg met als doel: truckers een stralende glimlach geven.

Bij de start van het onderzoek ging een trailer vol campagne-materiaal de weg op. Er werd vervolgens bij het medische onderzoek van IDEWE en verschillende locaties bij Van Dievel haltgehouden. Ondertussen ontwikkelden de studenten Sarah en Silke een bijvulstand die ze plaatsten aan het truckersonthaal waar elke chauffeur geregeld passeert om zijn papieren in orde te brengen. Daar konden de chauffeurs gratis interdentale borsteltjes meenemen, een beter alternatief voor flosdraad.

Sarah en Silke spendeerden vele extra uren tussen de vrachtwagens, maakten babbeltjes met de truckers tijdens het tanken of aan de carwash, namen hun enquêtes af en scoorden met hun zelf ontworpen doosjes met borsteltjes.

Resultaat:

Tweemaal per dag tanden poetsen nam toe met 15%;
​het gebruik van interdentale borsteltjes met 50%.

De dames zijn erin geslaagd om mondhygiëne mee te laten opnemen in de jaarlijkse consultatie bij IDEWE. En, ze wisten zelfs de aandacht te trekken van FEBETRA, de beroepsfederatie van de Belgische transportbedrijven (en dan spreken we over 4.000 transportbedrijven met in totaal 80.000 chauffeurs in België).

De studenten ontvingen tijdens de prijsuitreiking op 25/9 op UCLL campus Proximus in Heverlee een cheque ter waarde van 2.500 euro, die ze willen gebruiken om dit project verder te ontwikkelen en te borgen in de transportsector en in onze maatschappij.