CONTACT

Sjarabang lanceert kunst in Mechelse bedrijven: “We maken hiermee een brug naar onze ondernemers”

20 februari 2022

Nieuws

Sjarabang, de Mechelse vereniging die mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking laat genieten van kunst, heeft een uitleendienst voor kunst in Mechelse bedrijven gelanceerd. “Met ‘Kunstpakt’ willen we een brug vormen tussen het bedrijfsleven en onze organisatie. Op deze manier geven we aan onze mensen de kans om hun werken tentoon te stellen aan een nieuw publiek”, zegt Marleen D’Joos van Sjarabang.

Van twee dagen atelierwerking en een festival met 300 deelnemers is Sjarabang vandaag uitgegroeid tot een bedrijfje met 101 activiteiten voor mensen met een beperking. Zij worden ondersteund om een creatieve activiteit te vinden op hun maat en naar hun wensen.

“Tijdens workshops en vrije ateliermomenten zijn prachtige kunstwerken gemaakt. Door deze werken tentoon te stellen, te koop of te huur aan te bieden, geven we de kunstenaars een extra boost en een nieuw platform. Met het online platform Kunstpakt richten we ons nu op bedrijven en particulieren die kunst met een hart aan de muur willen”, vertelt Marleen D’Joos van Sjarabang.

Wachten op grote subsidie
De vzw Sjarabang kan nog altijd geen beroep doen op grote werkingsmiddelen via overheidssubsidies. “We zetten daarom in op cultureel ondernemerschap. Met Kunstpakt willen we een brug vormen tussen het bedrijfsleven en een sociaal-culturele organisatie enerzijds en anderzijds kunstenaars de kans bieden hun werken tentoon te stellen aan een nieuw publiek. We mikken daarbij op het bedrijfsleven, maar ook particulieren kunnen er op intekenen.”

“Vandaag is het transportbedrijf Van Dievel het eerste bedrijf waarmee we een Kunstpakt afsluiten. Maar we hopen dat er nog meer gegadigden bijkomen. In de voorbije jaren hebben we bijna vierhonderd werken verzameld. Het is voor ons een belangrijk middel om inkomsten te genereren. Want na al die jaren kunnen we nog steeds geen beroep doen op grote werkingsmiddelen via overheidssubsidies”, geeft D’Joos me.

Rina Rabau (Vld-Groen-m+), schepen van Ontmoeting, noemt Sjarabang ‘een huis van vertrouwen’, waar mensen met een beperking alle kansen krijgen om te groeien. “Ze zetten ook alle deuren en ramen open in alle projecten die ze doen. Kunstpakt is daar weer een mooi voorbeeld van. Ik heb onlangs zelf een kunstwerk gekocht van Sjarabang en het heeft bij mij thuis een mooie plaats gekregen. Ze gaan op de steun van de stad kunnen blijven rekenen”, zegt Rabau.

me ondersteunen
Louis De Wael, CEO van transportbedrijf Van Dievel in Mechelen, huurde zes kunstwerken voor de kantoren van hun werknemers aan de Generaal De Wittelaan. “Onze medewerkers genieten van kunst én we kunnen ons sociaal engagement tonen aan iedereen die over de vloer komt. ” In transport is het belangrijk om dagelijks creatief aan de slag te gaan. We hopen dan ook onze medewerkers op deze manier te inspireren en te verbinden met elkaar. In ons bedrijf met 250 werknemers hebben wij een grote diversiteit op de werkvloer. Hier is iedereen welkom. We gaan ons netwerk aanspreken om collega-ondernemers het initiatief van Sjarabang me te ondersteunen.”

Stijn Michiels (31) uit Mechelen is al vele jaren actief bij Sjarabang. “Toneel spelen doe ik graag, maar schilderen doe ik het liefst”, zegt de jongeman die een mentale beperking heeft. “Ik heb het portret geschilderd van mijn beste vriend Jurgen. Ik ben daar drie weken me bezig geweest. Ik zie het hier op kantoor hangen en dat doet mij veel plezier. Thuis heb ik meerdere schilderijen liggen, maar hier op het kantoor komen ze veel beter tot hun recht”, zegt Stijn fier.

Geïnteresseerden kunnen alle beschikbare werken, tarieven van aankoop of huren, vinden op www.kunstpakt.be. Meer informatie kan opgevraagd worden bij info@sjarabang.be

Artikelbron: Het Nieuwsblad

Contact