Vlaamse transportbedrijven vrezen


Vlaamse transportbedrijven vrezen tekort aan vrachtwagenchauffeurs.

“Visvijver is helemaal leeg”

Ook Vlaamse transportbedrijven vrezen voor een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs zoals in Groot-Brittannië. Oorzaken zijn de Brexit en het coronavirus. “De visvijver is nu helemaal leeg.”

Het leger dat vrachtwagenchauffeurs moet opleiden, tijdelijke werkvisa voor vijfduizend mensen uit Europa, tekenpremies zoals bij voetballers en opgepimpte jaarlonen. Groot-Brittannië haalt alles uit de kast in zijn zoektocht naar vrachtwagenchauffeurs. Vandaag hebben ze daar zo’n 100.000 truckers te kort. De supermarkten zitten met lege rekken en het ene na het andere tankstation sluit. Benzine is er nog genoeg. Chauffeurs voor de tankwagens niet.

Een vlucht van hun chauffeurs naar Groot-Brittannië om daar goedbetaald te gaan rondrijden, vrezen onze transportfirma’s niet. Een chauffeur die ingeschreven staat op een Belgische loonlijst verdient goed genoeg zijn boterham, zeggen ze. Toch zorgen de Brexit en de coronacrisis ook hier voor minder vrachtwagenchauffeurs op de weg.

“Het coronavirus heeft de instroom van Europese arbeidskrachten abrupt gestopt en hij komt niet opnieuw op gang”, zegt Louis De Wael van transportbedrijf Van Dievel in Mechelen. “Veel Oost-Europese chauffeurs uit Tsjechië, Polen en Roemenië zijn een leven thuis begonnen. We zouden beroep kunnen doen op mensen uit landen die nog verder liggen, zoals Moldavië, maar die zullen dankzij de premies nu kiezen om in Groot-Brittannië te rijden.”

Opleidingen

Dus dreigt ook in ons land een (nog groter) tekort aan camioneurs. “De laatste twee jaar was het al moeilijk om chauffeurs te vinden, vandaag is de visvijver helemaal leeg”, zegt Guy Bleyens van Transport Bleyens in Geel. Hij heeft zes Belgen rondrijden. Als iemand zich aanbiedt, neemt hij die sowieso aan. Alleen: niemand dient zich aan. “Terwijl het zo’n mooi beroep is, met veel afwisseling.”

Louis De Wael heeft vandaag 130 chauffeurs rondrijden, maar heeft permanent tien vacatures lopen. Om die plaatsen op te vullen, organiseert hij zelf opleidingen. “Wij houden elke maand een jobcafé om geïnteresseerden te informeren over onze sector. Daar selecteren we onze mensen voor een opleiding van vier maanden. Op die manier werven we gemiddeld twee mensen per maand aan.”

Ook Marc Van den Broeck van Trafuco in Schelle, 160 camioneurs sterk, heet mensen die interesse hebben in de stiel welkom voor een gedegen interne opleiding. “Daarnaast moet opnieuw respect komen voor het beroep. De publieke opinie schildert ons nog te vaak af als cowboys van de weg of veroorzakers van files.”

Foto

Louis De Wael van Van Dievel Transport. “Het coronavirus heeft de instroom van Europese arbeidskrachten gestopt en hij komt niet opnieuw op gang.” — © Olivier Matthys